Käsipallon SM-liiga

Käsisliiga käynnistyy perjantaina

Yllätyksellinen ja tasainen miesten SM-Liiga luvassa

Käsipallon miesten pääsarja käynnistyy nyt toista kertaa SM-Liiga -nimellä ja asetelma alkavaan kauteen on vähintäänkin herkullinen. Viime kaudella romutettiin kaikki edelliset katsojaennätykset, ja mestaruutta juhlinut HC West laittoi toistaiseksi pisteen Riihimäen Cocksin dynastialle.

HC Westin viime kaudella mestaruuteen piiskannut vastuuvalmentaja Mikael Källman odottaa alkavasta SM-liigasta tasaista ja jännittävää.

“Kaikki joukkueet ovat vahvistuneet. Ainoastaan HC West ja BK-46 pelaavat ilman ulkomaalaisapuja. Parilla joukkueella on vielä tällä hetkellä loukkaantumishuolia, mutta heidän onnekseen kausi on pitkä. Luvassa on varmasti todella tasainen ja jännittävä sarja.”

Oman joukkueen parissa Källmanilla riittää työsarkaa ennen kauden avausta.

“Rasmus Wahl lopetti, Tapio Tierala siirtyi penkin taakse avukseni ja Rasmus Hallbäck lähti Ruotsiin (Tyresö IF). Varsinkin Hallbäckin lähtö aiheuttaa päänvaivaa oikean laidan osalta, koska nyt meillä on paikalle vain Mikael Knus. Toisaalta Sami Silfverin ja Anders Genbergin liittyminen joukkueeseen tuo lisää vaihtoehtoja puolustukseen. Mestaruuden uusiminen ei kuitenkaan tule missään nimessä olemaan helppoa”, Källman pohtii.

Peräti viisi seuraa yhdeksästä hakee alkavalla kaudella menestystä uuden päävalmentajan johdolla, kun valmentajaruletti pyöri kesällä vimmattua vauhtia. Seitsemän kertaa Suomessa vuoden valmentajaksi valittu Raivo Laast vaihtoi Cocksista Akillekseen ja riihimäkeläiset pestasivat korvaajaksi Atlaksessa hyvää työtä tehneen Toni Kallion. Jaakko Horellille avautui paikka vantaalaisten peräsimestä.

Uusina, vanhoina valmentajina kokenut kettu Jan Källman paimentaa tulevalla kaudella BK-46:n nuorta joukkuetta ja Tomi Salminen ÅIFK:ta. Tuttuun tapaan kolminkertaisen runkosarjan kaksi parasta joukkuetta marssivat suoraan välieriin, neljä seuraavaa puolivälieriin.

HC West on saanut pidettyä joukkueen rungon pääosin kasassa. Thomas Lindström ja Sami Silfver ovat kovan luokan hankintoja. Seura pelaa mahdollisesti finaalipelejä myös huhtikuussa 2012?

Äärimmäisen kova nippu on myös SIF, joka pystyy jopa parantamaan viime kauden sijoitustaan. Kaj Kekki on suomalaisella mittapuulla huippuvalmentaja eikä maalivahti Petter Forsströmin siirto HIFK:n punanuttuihin heikennä joukkuetta dramaattisesti. Karjaalta tullut toisen polven maajoukkuemies Nico Rönnberg tuo hyökkäyspäähän juonikkuutta.

Cocks menetti Kristo Järven ja Theodotos Christoun (Atlas) sekä Valdar Noodlan (Dicken). Lisäksi uuden valmentajan luoma pelitapa pitäisi omaksua nopeasti. Baltian Liigan pelit rasittavat materiaalia kohtuuttomasti. Miten se vaikuttaa iskukykyyn? Joukkuetta on kuitenkin jo vahvistettu ja keväällä joukkue varmasti taistelee mitaleista.

Atlaksen harjoitus- ja alkukausi on loukkaantumisten vuoksi rikkonainen, kun pahimmillaan jopa viisi runkopelaajaa katselee sarja-avausta siviilivaatteissa. Akillesjännettään paranteleva Kristo Järve on kunnossa vasta keväällä. Joukkueen peli kohenee kauden edetessä, mutta mitaleille saakka kiri ei kuitenkaan riitä?

Mustia hevosia SM-Liigassa on kokonainen lauma. Akilles, Dicken, HIFK ja ÅIFK ovat kaikki vahvistaneet rivejään ja pystyvät hyvänä päivänä haastamaan kärkinelikon yksittäisissä otteluissa. Useita pelejä tullaan pitkässä runkosarjassa pelaamaan ristiin ja puolivälieriin tästä joukosta marssii mahdollisesti ÅIFK sekä kotikentästään paljon etua saava HIFK? Ainoastaan BK-46:n kausi näyttää ennakkoon vaikealta. Karjaan nuoressa joukkueessa on peräti kolmetoista 1990-luvulla syntynyttä pelaajaa. Nico Rönnbergin ja Thomas Lindströmin lisäksi myös Oscar Kihlstedt jätti seuran, uusi osoite on Norjan 1-divisioonan Stord IL.

Miesten SM-Liigan ensimmäisen kierroksen ottelut
16.9. Atlas – BK-46
17.9. Dicken – HIFK
17.9. Cocks – SIF
18.9. Akilles – ÅIFK

Kaikki SM-liigan ottelut Livenä HandisTV:stä!

Koko kausi 79€ tai kuukausikannattajana 9,90€/kk