Teemu Tamminen nousi kaikkien aikojen kakkoseksi

Cocks otti lauantaina arvokkaan vierasvoiton Dickenistä ja samalla kirjoitettiin pala suomalaista käsipallohistoriaa.

Cocks karkasi käytännössä jo avausjaksolla ja Dickenin suurimpana kurittajana kunnostautui seitsemän maalia jo ennen taukoa heittänyt Teemu Tamminen.

Maalit merkitsivät samalla Cocksin laiturin nousua SM-liigan kaikkien aikojen maalintekijätilastossa kakkoseksi. Tamminen on nyt heittänyt kaikkiaan 2564 maalia ja Mikael Källman jäi taakse neljän maalin erolla.

Kaikkien aikojen tilaston ykkössijaa pitää hallussaan Jan Rönnberg, joka urallaan latoi peräti 3063 maalia.

Cocks vei kärkikamppailun Dickeniä vastaan

Cocksin vahva 20-minuuttinen avausjaksolla pohjusti voiton lauantaisessa kärkikamppailussa Dickenin vieraana.

Dicken aloitti ottelun terävämmin, mutta Cocksin tehojakso avausjakson toisella kymmenminuuttisella käänsi lukemat vieraiden eduksi peräti kuudella maalilla. Taukoa kohti Cocks vain lisäsi kaasua ja ero oli ensimmäisen 30-minuuttisen jälkeen jo kymmenen maalia.

Dicken ei kuitenkaan luovuttanut, vaan alkoi tauon jälkeen vähitellen kuroa eroa umpeen. Viimeisen kymmenminuuttisen alkaessa Dicken oli noussut jo neljän maalin päähän, mutta tämän pidemmälle kiri ei riittänyt ja Cocks varmisteli lopussa voiton matkaansa.

Dickenin päävalmentaja Björn Monnberg summasi ottelun ytimekkäästi.

– Huono ensimmäinen jakso, vähän parempi toinen, Monnberg tiivisti.

Cocksin päävalmentaja Gintaras Savukynas hiukan tukisti omiaan mukavoitumisesta selkeässä johtoasemassa.

– Meillä oli vahva ensimmäinen jakso. Ensimmäisen jakson lukemat johtivat meidän laiskistumiseen toisella jaksolla, jolloin Dicken näytti heidän taitonsa kiriessään, Savukynas totesi.

Ottelun hahmoja oli Cocksin maalivahti Giedrius Morkunas, joka vei myös kamppailun vakuuttavimman pelaajan tittelin ja kolme LähiTapiola-tähteä.

– Maalivahtipeli oli hyvä, olemme tyytyväisiä voittoon, Morkunas sanoi.

Dicken – Cocks 19-24 (6-16)

Maalintekijät
Dicken: Joacim Broman 5, Tadas Stankevicius 4, Robin Granlund 3, Max Granlund 2, Benny Broman 2, Anton Rémy 1, Mikael Mäkelä 1, Johan Gripenberg 1
Cocks: Teemu Tamminen 7, André Udd 6, Vitalie Nenita 3, Davor Basaric 3, Andrei Novoselov 2, Bojan Zupanjac 1, Aliaksandr Tsitou 1, Yury Lukyanchuk 1

LähiTapiola-tähtipelaajat
Giedrius Morkunas Cocks 3
Teemu Tamminen Cocks 2
Joacim Broman Dicken 1

2 min ulosajot sekä pelistä sulkemiset
Dicken: Gusten Montonen 1 x 2 min
Cocks: Aliaksandr Tsitou 1 x 2 min, André Udd 1 x 2 min, Davor Basaric 2 x 2 min, Roni Syrjälä 1 x 2 min, Sasa Puljizovic 1 x 2 min

Erotuomarit: Jan-Erik Leandersson – Mikael Lindroos

Yleisöä: 162

GrIFK haki voiton HC HIK:sta

GrIFK:n vahva veto avausjakson lopussa osoittautui ratkaisevaksi ja HC HIK taipui kotonaan kauniaislaisille lauantaina.

Ottelu eteni tasaisena vajaa parikymmentä minuuttia aina lukemiin 7-8 asti. Avausjakson loppu merkittiin kuitenkin vierailija GrIFK:lle puhtaasti 6-0 ja näin tauolla ero oli venähtänyt jo seitsemään maaliin.

Toinen jakso edettiin käytännössä tasatahtia. Grani piti johdostaan kiinni, mutta ei sitä juuri pystynyt kasvattamaan, eikä HIK puolestaan kuromaan eroa pienemmäksi. Viittä maali lähemmäs isännät eivät päässeet missään vaiheessa ja pisteet matkasivat Kauniaisiin.

HC HIK:n luotsi Petter Forsström oli tappiosta huolimatta positiivisissa tunnelmissa.

– Hyviä hetkiä meiltä toisella puoliajalla, torjuntoja ja hyvää peliä. Toivon mukaan saadaan aikaiseksi iloista peliä jatkossa, koko ottelun ajan, Forsström mietti.

GrIFK:n päävalmentaja Kaj Hagman jäi kaipaamaan omiltaan enemmän ennen kaikkea hyökkäyssuuntaan.

– Flow puuttui hyökkäyspäässä, mutta voitto on kuitenkin aina hyvä asia. Harmi että Sami ja Berg puuttuivast pelistä tänään loukkaantumisten takia.

Vakuuttavimpana pelaajana palkittu Granin maalivahti Atte Pakarinen oli samoilla linjoilla.

– Ei mitään kaunista peliä meiltä tänään, mutta tehtiin tarvittavat että saatiin kaksi pinnaa Kauniaisiin, Pakarinen ynnäsi.

HC HIK – GrIFK 16-23 (7-14)

Maalintekijät
HC HIK: Linus Sandblom 5, Mathias Sandblom 4, John Winberg 3, Jonathan Manner 1, Francesco Lodato 1, Kristofer Karlsson 1, Robert Bäckman 1
GrIFK: Anton Karlsson 6, Patrik Johanson 6, Jasper Hellberg 5, Benjamin Olsson 3, Alexander Lång 2, Jonathan Almark 1

LähiTapiola-tähtipelaajat
Atte Pakarinen GrIFK 3
Johan Ståhlberg HC HIK 2
Anton Karlsson GrIFK 1

2 min ulosajot sekä pelistä sulkemiset
HC HIK: Francesco Lodato 1 x 2 min, Linus Sandblom 2 x 2 min
GrIFK: Alexander Lång 1 x 2 min, Anton Karlsson 2 x 2 min, Erik Åkermarck 1 x 2 min, Miro Koljonen 1 x 2 min

Erotuomarit: Volodymyr Filonenko – Teemu Kaulio

Yleisöä: 160

BK-46 kaatoi Atlas Vantaan

BK-46 säilytti asemansa sarjakärjessä kaatamalla lopulta selvästi Atlas Vantaan, joka pisti kuitenkin hyvin kampoihin ottelun alussa.

Kotijoukkue BK aloitti vahvasti, mutta Atlas sai nopeasti juonesta kiinni ja roikkui hyvin tuntumassa. Vasta avausjakson viimeisellä kymmenminuuttisella BK sai nykäistyä pienen eron vastustajaansa.

Toisen jakson alun jälkeen ero alkoi kasvaa hitaasti mutta varmasti, eikä Atlakselta löytynyt enää voimia nousta mukaan taistelemaan voitosta. Lopussa BK pääsi vielä kaunistelemaan numeroita ja venytti voittomarginaalin yli kymmeneen osumaan.

BK-46:n päävalmentaja Mikael Källman ei juuri pelin tempoa kehunut, mutta totesi voiton joka tapauksessa maistuneen.

– Tänään oli oikein joulutunnelma, rauhallinen ja tunnelmallinen. Valitettavasti mentiin liian paljon mukaan rytmiin. Kaksi pistettä oli nyt kuitenkin ok, Källman sanaili.

Atlas Vantaan luotsi Tomi Kallio myönsi, että peli kaatui lopulta virhesumaan.

– Tehtiin eritäin paljon teknisiä virheitä, tällä tasolla ei vaan pysty ottamaan näin monta samassa pelissä. Mutta jatketaan hommia, uskotaan että joulun jälkeen saadaan enemmän porukkaa takaisin rinkiin.

Vakuuttavimman pelaajan tittelin vienyt BK:n Oscar Kihlstedt näki voiton irronneen helposti hiukan puolivaloilla pelaamisesta huolimatta.

– Haluaisin sanoa, että on tosi iso tasoero näiden kahden joukkueen välillä. Me emme päässeet kuin 95% tasoon tässä pelissä, mutta se riitti, Kihlstedt pohti.

BK-46  – Atlas Vantaa 32-21 (15-10)

Maalintekijät
BK-46: Oscar Kihlstedt 6, Linus Lindberg 5, Viktor Gruzinskii  5, Sebastian Säkkinen 4, Albert Lindholm 4, Robin Sjöman 2, Oliver Nordlund 2, Nicholas Mavrostomos 2, Linus Sjöman 1, Miska Henriksson 1
Atlas Vantaa: Milos Maksimovic 6, Samuli Vihavainen 2, Niki Tuominen 2, Gheorghe Safronii 2, Lasse Louevuo 2, Heikki Laitinen 2, Jani Kivinen 2, Jonathan Juslin 2, Jasse Kettunen 1

LähiTapiola-tähtipelaajat
Oscar Kihlstedt BK-46 3
Linus Lindberg BK-46 2
Viktor Gruzinskii  BK-46 1

2 min ulosajot sekä pelistä sulkemiset
BK-46: Robin Sjöman 1 x 2 min
Atlas Vantaa: Heikki Laitinen 1 x 2 min, Niki Tuominen 1 x 2 min, Samuli Vihavainen 1 x 2 min

Erotuomarit: Harri Nieminen – Pasi Ojapalo

Yleisöä: 325

SIF karkasi jo avausjaksolla PIF:lta

SIF otti vakuuttavasti kolme pistettä lauantaisesta kotiottelustaan PIF:aa vastaan ja jatkaa ylemmän jatkosarjan paikan metsästämistä.

Siuntiolaiset latoivat ottelun alkuun nopeasti 3-0-johdon ja vaikka PIF roikkui mukana lukemiin 9-5, ottelu eteni isäntien komennossa. Jakson puolivälin jälkeen SIF:n lukemin 6-0 viemä reilu viisiminuuttinen venytti eron jo kymmeneen maaliin ja komentojärjestys alkoi olla selvä.

Tauon jälkeen ero pysytteli kymmenen maalin tuntumassa, eikä paraislaisjoukkue päässyt toden teolla hätyyttelemään isäntien johtoa. SIF piti avausjaksolla hankkimistaan asemista kiinni lopulta helposti ja vei voiton vakuuttavin numeroin.

SIF:n päävalmentaja Teddy Nordling oli tyytyväinen joukkueensa otteisiin alkuminuuteista lähtien.

– Hauska nähdä ottelun peli-ilo ja että olimme “kentällä” heti ottelun alusta asti. Hyvä peli pojilta tänään!

– Keskiviikkona on tärkeä ottelu Urheilutalolla HIFK:ta vastaan. Emme ota matsista stressiä, mutta nämä pisteet olisi kyllä mukava poimia mukaan joulutauolle, Nordling mietti.

Marko Brezic PIF:n penkin päässä harmitteli avausjaksoa, jolloin ottelu käytännössä jo karkasi paraislaisilta.

– Tiesimme että SIF on luonnollisesti ottelun suosikki ja Turkua vastaan kärsimämme odottamattoman tappion jälkeen peli oli hapuilevaa. Tänään yritimme pysyä paremmin ottelussa sisällä ja onnistuimmekin siinä osittain. Yritys kaatui kuitenkin taas ensimmäisen puoliajan peliin. Toisella puoliajalla saimme pelin ja pallon kulkemaan paremmin, Brezic arvioi.

– Lopputulos oli odotettu koska SIF on parempi joukkue. Haluamme kuitenkin osoittaa että pystymme maalintekoon ja toisen puoliajan suorituksen johdosta ole ylpeä joukkueestani. Onnea SIF:lle voitosta.

Vakuuttavimman pelaajan tittelin nappasi kentän korkeimman maalimäärän heittänyt SIF:n Ott Varik.

– Tänään oli hyvä puolustus ja sen ansiosta tuli mukavasti nopeita vastahyökkäyksiä. Sellaisesta tarjoilusta on vain laitettava pallot sisään, Varik muistutti.

SIF – PIF 39-27 (21-11)

Maalintekijät
SIF: Ott Varik 10, Alexander von Numers 7, Gustav Svanbäck 6, Sten Maasalu 6, Eduard Zakharov 5, Fredrik Karlsson 2, Carl Weurlander 1, Christoffer Thor 1, Atte Marjamäki 1
PIF: Jane Jancev 9, Aleksa Veselinovic 5, Joel Tunturi 4, Daniel Söderlund 3, Milos Lojanicic 3, Robin Mattsson 1, Sebastian Fagerlund 1, Alfons Alexandersson 1

LähiTapiola-tähtipelaajat
Ott Varik SIF 3
Gustav Svanbäck SIF 2
Jane Jancev PIF 1

2 min ulosajot sekä pelistä sulkemiset
SIF: Alexander von Numers 2 x 2 min, Sten Maasalu 1 x 2 min
PIF: Aleksa Veselinovic 1 x 2 min, Sebastian Fagerlund 1 x 2 min

Erotuomarit: Tapani Kuri – Krister Illman

Yleisöä: 227

HIFK haki pisteet Turusta

HIFK jatkaa sarjataulukon kärkipäässä haettuaan lauantaina iltapäivällä pisteet ÅIFK:lta vahvan toisen jaksonsa ansiosta.

Vierailija HIFK otti pelin haltuunsa alusta lähtien ja johti ottelua niukasti pitkään. ÅIFK pysyi kuitenkin hyvin tuntumassa ja nousi tauon kynnyksellä tasoihin ja käänsi tilanteen niukasti edukseenkin.

Toiselle jaksolle HIFK tuli kuitenkin vahvasti ja käänsi pelin nopeasti. Vierasjohto kasvoi pikkuhiljaa ja viimeiselle kymmenminuuttiselle lähdettäessä HIFK oli jo seitsemän maalin karkumatkalla. ÅIFK ei saanut kunnon kiriä enää aikaiseksi ja HIFK piti varmasti johdostaan kiinni loppuun saakka.

ÅIFK:n päävalmentaja Robin Karlsson myönsi HIFK:n taktisen muutoksen ratkaisseen ottelun.

– Meillä oli ihan hyvä hyökkäys ensimmäisellä puoliajalla, mutta toisella puoliajalla peli tyssäsi täysin kun vastustaja vaihtoi puolustustyyliä 5+1 puolustukseksi. Uudet otteet keskiviikon peliin, Karlsson katsoi jo tulevaan.

HIFK-valmennuksesta Kenneth Bäcklund näki pienten muutosten lisäksi selkeän ryhtiliikkeen omiensa otteissa.

– Ensimmäisen puoliajan ensimmäiset viisi minuuttia meillä oli hyvä puolustus sekä hyökkäys, ja olimme jo karkaamassa johtoon. Parin virheen jälkeen päästimme kuitenkin Åbon mukaan peliin taas ja teimme pelistä itsellemme vaikean. Puolustus, maalivahtipeli tai kontraukset eivät onnistuneet, ja hyökkäsimme hyvin passiivisesti.

– Toisella puoliajalla ryhdistäydyimme, ja yhdeksän päästettyä maalia 30 minuuttiin auttoi meitä kääntämään pelin, Bäcklund analysoi.

Vakuuttavimman pelaajan tittelin ja kolme LähiTapiola-tähteä vienyt HIFK:n Ardo Puna oli tyytyväinen ennen kaikkea tulokseen.

– Hyvä että voitimme, tärkeät kaksi pistettä. Ensimmäisellä puoliajalla puolustus oli huono. Turussa on joka kerta vaikea pelata kun hallissa on kannustusjoukot paikalla ja hyvä fiilis.

ÅIFK – HIFK 24-31 (15-14)

Maalintekijät
ÅIFK: Christoffer Sjöblom 7, Alexander Nystén 4, Andreas Nyström 3, Wilhelm Hammarberg 3, Peik Sjöblom 2, Oscar Berglund 2, Elias Nyman 1, Isak Lehvonen 1, Albin Järvinen 1
HIFK: Ardo Puna 12, Niclas Ahlgren 7, Nikita Dolganov 4, Vladimir Knopinskii 3, Oscar Udd 2, Tom Lindström 1, Kristian Jansson 1, Johannes Bargum 1

LähiTapiola-tähtipelaajat
Ardo Puna HIFK 3
Kristian Jansson HIFK 2
Niclas Ahlgren HIFK 1

2 min ulosajot sekä pelistä sulkemiset
ÅIFK: Paavo Brummer 1 x 2 min, Peik Sjöblom 1 x 2 min
HIFK: Ardo Puna 1 x 2 min, Vladimir Knopinskii 1 x 2 min, Vladimir Zhitnikov 1 x 2 min

Erotuomarit: Niko Tillan – Magnus Roth

Yleisöä: 158