Käsipallon SM-liiga

Luvassa mielenkiintoinen ja kovatasoinen SM-liiga

-Odotan innolla uutta kautta ja paluuta Dickeniin. Miellyttävä haaste hakea nyt menestystä kasvattajaseuran väreissä, tuumasi Benny Broman siirtouutisen jälkeen.

SM-liiga käynnistyy ensi viikonvaihteessa. Viime kauden päätteeksi mestaruutta juhli toisen kerran peräkkäin HC West. Atlas ei finaaleissa pystynyt ahdistamaan Mikael Källmanin suojatteja, joskin kaatui saappaat jalassa. Pronssitaistossa Cocks oli SIF:ää terävämpi. Ennakkoon varmimmin näistä joukkueista uusivat välieräpaikkansa West sekä Cocks.

Mestareilta tyhjeni pajatso, kun Bromanit, Hertolat ja Mikael Knus sekä ykkösvahti Patrik Roslander pukevat Dickenin paidan ylleen alkavalla kaudella. Kuusikosta Benny Broman, Joona Hertola ja Patrik Roslander valittiin viime kauden päätteeksi SM-liigan tähdistökentälliseen.

-Odotan innolla uutta kautta ja paluuta Dickeniin. Miellyttävä haaste hakea nyt menestystä kasvattajaseuran väreissä, tuumasi Benny Broman siirtouutisen jälkeen.

Arvio: Dicken jäi viime keväänä niukasti pudotuspelien ulkopuolelle, nykyisellä materiaalilla mitaleitta jääminen olisi Lauttasaarelaisille mahalasku. Peli voi olla jo alkukaudesta yllättävän valmista.

 

West tuskin kompastuu lähtijöihin, kun tulopuolellakin on muutama mielenkiintoinen nimi. Omissa seuroissaan loistaneet ikäkausitoverit 92-syntyneet Miro Koljonen (SIF) ja Jani Tuominen (Cocks) tuovat ratkaisuvoimaa, konkaripaluumuuttaja Olle Stenius (IFK Kristianstad) johtajuutta ja puolustuspään osaamista. Mikael Källmanin näytöt valmentajana, toki myös pelaajanakin, ovat kiistattomat.

Pikkutarkka ja vaativa valmennustapa saa aikaan saumatonta työskentelyä kentällä kausi toisensa jälkeen. Westin yhteispelin tulos on Källmanin valmennuspestin aikana aina ollut suurempi kuin pelaajien yksilötaidon yhteenlaskettu summa. Yhteen hitsattu joukkue saa yksilötkin loistamaan. Siitä syystä uusia tähtiä syttyykin Kauniaisten käsipallotaivaalle joka kevät.

Käsi pystyyn, kuka huomasi viime sesonkina Tieralan, Wahlin tai Hallbäckin poissaolot?

Arvio: Menee heittämällä välieriin.

 

Cocks jäi finaalien ulkopuolelle ensimmäistä kertaa pitkään aikaaan ja kiinnitti välittömästi Kristo Järven sopimusmallilla 1+1. Järve on Suomessa pelatessaan aina esiintynyt loppuotteluissa, mestaruuksien jatkeeksi lyötiin viime keväänä toinen peräkkäinen hopea käteen. Takamiehen syrjähyppy Vantaalle kesti siis kauden verran, josta virolaisvasuri kuntoutti akillesjännettään noin puolet ajasta. Keväällä kuntoon tultuaan  osoitti hän olevansa edelleen SM-liigan valioyksilöitä.

Kovaan työntekoon jo Toni Kallion alaisuudessa tottunut riihimäkeläisnippu sai uudeksi piiskurikseen Kaj Kekin. Huhujen mukaan kokeneella valmentajalla on melko vapaat kädet myös pelaajien hankinnan suhteen. Kauden vanhetessa joukkueeseen onkin varmasti vahvistuksia luvassa.

Baltian Liigan pelit rasittavat joukkuetta, mutta ovat äärimmäisen tärkeitä handiksen kannalta.

Arvio: Kestomenestyjä tappelee taas mitaleista.

 

SIF:n viime runkosarjassa hankkima kakkostila ei vaakakupissa painanut, kun kevään tärkeimmissä otteluissa tuli ilkeästi pataan. Keltapaitojen totaalinen pelillinen sulaminen, yhtä aikaa lumen kanssa, antoi pudotuspelisaldoksi pelkkiä tappioita. Kolme Atlakselle välierissä ja pronssipeleissä kaksi häviötä Cocksille.

Sitten lähti Nico Rönnberg kesän alussa Norjaan ja Miro Koljonen Westiin, lopullinen niitti oli Johan Skogbergin paluu Karjaalle. Kuka nyt iskee tarvittavat maalit? Tulopuolella Christoffer Modig (Dicken) ja Henri Mannonen (ÅIFK). SM-liigan vanhin maalintekijä ”Dirty-Harry” Wikström (44-v. 261 vrk, SIF-Cocks 21.4.2012) jatkaa.

Arvio: Vaikea uudelleenrakentaminen omista nuorista edessä, sijoitus putoaa viime kaudesta.

 

Viime syksynä parhaan sienestyskauden aikaan asiantuntijat ennustivat nuorelle karjaalaisryhmälle tuskaisaa kautta. Matka jatkui kuitenkin aina puolivälieriin saakka, joissa finaaleihin asti rynninyt Atlas oli lopulta parempi. BK-46 pelasi ennakkoluulotonta ja vauhdikasta käsipalloa, mutta peli pysyi harvoin kasassa täydet 60 minuuttia. Nyt joukkue on vuoden verran kokeneempi ja siirrot ovat nostattaneet Karjaalla huumaa. Petter Forsström, Johan Skogberg ja kaksi äärimmäisen kovaa virolaista Janis Selge ja  Mario Karuse (Pölva), kasassa on nyt ryhmä,  joka voi olla todella korkealla.

Arvio: Välieriin. Siitä eteenpäin ratkaisee henkinen kantti.

 

Atlas, HIFK ja ÅIFK yhdessä SIF:n kanssa ratkaisee järjestyksen sijoista 5-8.

Sten Toomla siirtyi HIFK:sta Turkuun. Tilalle tuli Sergei Glinca Akilleksesta, mukanaan Stefan Mattson. Pelin yksinään kääntävää veskaria helsinkiläisillä ei vielä ole. Kapeasta kotikentästä on edelleen huomattavaa hyötyä. Kenneth Bäcklund tekee paluun liigavalmentajaksi.

Turussa Toomlan kanssa peliä pyörittää toinen virolainen ison kaliiberin pelimies Taavi Tibar. Kaiken loksahtaessa paikoilleen, on ÅIFK vahva. Hyvät mahdollisuudet taistella sijoista 5-6.

Atlaksella ei ole suuria muutoksia joukkueessaan. Kristo Järve lähti, mutta oli käytännössä muutenkin puoli kautta sivussa. Nuori Lauri Ant liittyi kauden kynnyksellä joukkueeseen, hänessä on paljon potentiaalia. Viime kausi meni putkeen vaikka kruunu jäi ottamatta. Nyt pitäisi vielä nostaa tasoa, ei kai käy päin vastoin?

 

Kolminkertaisen runkosarjan jälkeen joukkueet sijoilla 1.-8. pelaavat puolivälierät ja SM-liigan viimeinen pelaa tasonmittausottelut divarin parhaimmistoa vastaan.

Kun joku sijoittuu ensimmäiseksi, on jonkun kohtalo olla viimeinen. Veikataan tässä Akillesta, mutta metsään on menneet ennustukset ennenkin. Akilles pystyy yksittäisissä otteluissa tekemään kiusaa kenelle vain. Kaatoihan joukkue viime kaudella Dickenin (kahdesti), ÅIFK:n ja Cocksinkin. Helmikuisena lauantai-iltana Siuntiossa peli päättyi kotijoukkueen voittoon 50-36 (24-15), historian maalirikkaimmassa ottelussa.

 

Ensimmäisen kierroksen ottelut:

pe 14.9. ÅIFK – Dicken

la 15.9. Cocks – HC West

la 15.9. BK-46 – SIF

su 16.9. Akilles – HIFK

Naisten maaottelut FIN-FAR 4.4. ja 5.4.

Kaikki SM-liigan ottelut Livenä HandisTV:stä!

Koko kausi 79€ tai kuukausikannattajana 9,90€/kk