Bogdan Klepa joulukuun tähtipelaaja

HIFK:n maalivahti Bogdan Klepa on SM-liigan joulukuun tähtipelaaja. Ukrainalainen tuli valituksi kentän parhaaksi kahdessa pelaamistaan kolmesta ottelusta. Kuukauden tähtipelaajatitteli on Klepan kolmas, kaksi aiempaa tuli miehen pelatessa BK-46:ssa.

Runkosarjan jäädessä joulutauolle HIFK on sarjassa hyvissä asemissa neljäntenä, lähellä paikkaa ylemmässä jatkosarjassa. Joulukuun saldoksi tuli voitot Dickenistä ja SIF:stä, ja vuosi päättyi vähämaalisessa ottelussa tappioon GrIFK:lle.

– Mielestäni sekä minä että joukkue olemme pelanneet hyvin, vaikkakin joukossa on heikompiakin pelejä. Yritämme jatkuvasti kehittää puolustuspelaamista. Kun teemme sovitut asiat peli kulkee, mutta paljon on vielä parantamisen varaa, Klepa miettii runkosarjaa tähän mennessä.

Toista kertaa Suomessa – ja HIFK:ssa – pelaava Klepa teki ensiesiintymisensä SM-liigassa kaudella 2014/15 HIFK:ssa, jonne mies saapui ukrainalaisesta ZTR Zaporozhyesta. Ensivisiitti HIFK:ssa venähti kahden vuoden mittaiseksi. Kauden 2016/17 mies pelasi Slovakiassa, josta palasi Suomeen, mutta uusi osoite oli sillä kertaa Karjaa.

BK-46:ssa Klepa sai tuntumaa SM-liigan finaaleihin. Kausi 2017/18 päättyi hopeaan ja seuraavalla kaudella kaulaan ripustettiin pronssimitali. HIFK:hon Klepa palasi kaudelle 2020/21.

Ukrainaa nuorten maajoukkueissa edustanut Klepa on pelannut maalivahtina jo 20 vuoden ajan. Oma pelipaikka löytyi jo varhaisessa vaiheessa.

– Aloitin käsipallon kenttäpelaajana joukkueessa, jossa meitä oli kolmisenkymmentä poikaa. Valmentajan tehtävänä oli löytää joukkueen keskuudesta maalivahti, ja tapana oli, että se etsitään  joukkueen kookkaimpien pelaajien joukosta. Tuohon aikaan en ollut pitkä – sanoisin jopa etten ollut lainkaan maalivahdiksi sopivaa tyyppiä – mutta yksikään valmentajan valitsemista kokelaista ei torjunut ensimmäistäkään palloa, Klepa muistelee.

– Kysyin sitten valmentajalta jos minäkin pääsisin kokeilemaan. Valmentaja antoi minulle mahdollisuuden, enkä päästänyt ensimmäistäkään maalia! Siitä lähtien olen ollut maalivahti.

Bogdan Klepa arvioi Suomen liigan tason nousseen viime vuosina, mutta näkee joukkuemäärän ongelmana. Ero Slovakiaan näkyy sekä kentällä että sen laidalla:

– Slovakiassa oli enemmän joukkueita, enemmän intensiivisiä otteluita ja enemmän yleisöä. Siellä pelataan voimakäsipalloa ja juostaan todella paljon.

Kotimaansa tilanteesta Klepa on luonnollisesti surullinen. Viime keväänä Klepan perhe oli  sodan alkaessa Ukrainassa. Nyt perhe on turvassa ja tytär opiskelee suomalaisessa koulussa.

– Tällä hetkellä on todella vaikea sanoa mitään. Tilanne on mitä on.

Bogdan Klepa

Synt. 1992
CM / KG 193 / 105
Pelipaikka: MV

Aiemmat seurat:
BK-46
MHC Štart Nové Zámky (SVK)
ZTR Zaporozhye (UKR)
Artikkelikuva: Jonas Tana

Kaikki SM-liigan ottelut Livenä HandisTV:stä!

Koko kausi 79€ tai kuukausikannattajana 9,90€/kk